travelhero.pl

travelhero.pl – turystyka, lifestyle, dieta

wegetariańska kolacja
Dieta

Co przygotować na wegetariańską kolację?

Wegetariańska kolacja sprawdzi się nie tylko dla osób całkowicie rezygnujących z mięsa w codziennej diecie. Ostatni posiłek zjadany zazwyczaj 2-3 godziny przed snem powinien być przede wszystkim lekkostrawny, aby uniknąć dyskomfortu trawiennego, dlatego eliminacja tłustego mięsa z kolacji będzie rozwiązaniem idealnym dla wszystkich starających się prowadzić zdrowy tryb życia.
Z czego zatem może składać się kolacja wegetariańska?
Posiłek powinien zawierać źródło białka, którym w przypadku diety bezmięsnej będzie między innymi nabiał, oprócz tego, aby zapewnić odpowiednie zbilansowanie diety na talerzu powinny znaleźć się warzywa, pełnoziarniste zboża (w postaci pieczywa, kasz czy makaronów) oraz dodatek tłuszczowy (np. orzechy i pestki, oliwa i inne oleje roślinne).
Przygotowując posiłki składającą się ze wszystkich składników odżywczych (tj. białka, węglowodany i tłuszcze) w odpowiednich proporcjach , zapewnimy odpowiednie zbilansowanie swojej diety.
Kolacja wegetariańska może być zatem urozmaiconym posiłkiem, zaspokajającym głód największych łasuchów.
Najlepsze propozycje posiłków podawanych na kolację to między innymi sałatki, potrawy z jaj, kanapki z pastami warzywnymi oraz ciepłe zupy krem.
Ciepły, rozgrzewający posiłek zjedzony przed snem wpłynie pozytywnie na nasz układ pokarmowy oraz samopoczucie i tu z rozwiązaniem przychodzi domowa zupa krem z cukinii.
Czas przygotowania tego lekkiego i pożywnego posiłku to 15 minut.
Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, następnie obieramy cebulę, którą drobno siekamy, wkładamy ją z niewielką ilością masła do naczynia żaroodpornego i gotujemy, po roztopieniu masła dodajemy cukinię. Po 5-6 minutach gotowania warzywa zalewamy bulionem i dalej gotujemy. Ostatnim krokiem będzie zblendowanie zupy oraz doprawienie śmietaną.
Kiedy nie mamy ochoty na gotowanie, a chcemy zjeść coś zdrowego na kolację sprawdzi się twarożek z warzywami. Twaróg chudy ugniatamy z dodatkiem jogurtu naturalnego, dodajemy posiekaną cebulkę, rzodkiewkę, doprawiamy solą, pieprzem i podajemy z pełnoziarnistym pieczywem. Gotowe!
Innym daniem na ciepło, które bez problemu możemy dowolnie modyfikować będą warzywa podawane z dodatkiem węglowodanowym. W zależności od preferencji gotujemy kaszę, makaron lub ryż. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekaną cebulkę, dodajemy warzywa, które mamy aktualnie w lodówce np. cukinia, papryka, brokuły i inne, dolewamy wody i dusimy pod przykryciem. Łączymy z ugotowanym wcześniej dodatkiem węglowodanowym, całość przyprawiamy. W zależności od możliwości potrawę możemy urozmaicić doprawiając ją śmietaną lub dodając pomidory z puszki.
Dania kuchni wegetariańskiej mogą być szybkim i zdrowym rozwiązaniem odpowiednim dla każdego, warto urozmaicić nimi codzienną dietę i spróbować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *