travelhero.pl

travelhero.pl – turystyka, lifestyle, dieta

posiłek po treningu
Dieta

Dieta na masę mięśniową – co to takiego?

Życie niemalże każdej osoby trenującej siłowo składa się z dwóch następujących po sobie etapów, czyli z masy i redukcji. Redukcja powszechnie uchodzi za cykl trudniejszy. Większości osób wydaje się, że trudniej schudnąć niż przytyć, ale nie zawsze jest to prawda. W masie nie chodzi bowiem o samo tycie. Nie sztuką jest codziennie przygotowywać obfity posiłek po treningu i przybierać po dwa kilogramy na tydzień. Prawie każdy bez trudu zyskałby w ten sposób sporo dodatkowego ciałka w przeciągu nawet jednego miesiąca, ale chodzi o to, by zrobić to tak, aby uzyskać tym samym jak najwięcej dodatkowej tkanki mięśniowej, a jak najmniej tkanki tłuszczowej. Tu pojawia się już problem. Dieta na masę mięśniową nie może więc składać się wyłącznie ze śmieciowego i przetworzonego żarcia, obfitującego w cukier i tłuszcze nasycone, które dość szybko zostają przetworzone w dodatkowy tłuszczyk na ciele. Jak zatem będzie ona wyglądać według ogólnie przyjętych schematów? Jak można scharakteryzować idealną dietę na masę i kiedy rzeczywiście warto na nią przejść?

Prawidłowa dieta na mase będzie łączyć w sobie zróżnicowane substancje odżywcze – makroskładniki oraz mikroskładniki. Umiejętnie ich zespolenie ma bowiem zagwarantować szybsze i efektywniejsze kształtowanie sylwetki poprzez rozwijanie masy mięśniowej i unikanie nadmiernego obrastania w tłuszcz. Główną cechą każdej takiej diety jest jej wyższa kaloryczność. Nie da się tyć, jedząc to samo co wcześniej, zwłaszcza jeśli wcześniej było się na redukcji i spożywało się znacznie mniej niż teraz. Posiłki muszą zawierać odpowiednią ilość kilokalorii. Kilokalorie powinny być z kolei przyswajane wraz z jakościowym, odżywczym i dobrym dla ciała pożywieniem. Chcąc przygotować idealny posiłek po treningu, należy uwzględnić w nim większą ilość białka, które przyspieszy regenerację mięśni i przyczyni się do ich wydajniejszej i wyraźniejszej budowy. Typ i wielkość nadwyżki kalorycznej trzeba też dopasować do siebie. Ktoś, kto po raz pierwszy w życiu przechodzi na masę, raczej nie powinien zaczynać jej od przejadania olbrzymich porcji jedzenia, bo w ten sposób najprawdopodobniej nabierze jedynie zupełnie zbędnej tkanki tłuszczowej. W przypadku osób początkujących zwykle dobrze sprawdza się już dodatek kaloryczny rzędu zaledwie 200-300 kalorii na dzień. To dzięki niemu dieta na masę pozwoli na stopniowe przybieranie na wadze, które nie zakończy się tzw. „zalaniem”. Jeżeli natomiast okaże się, że taka nadwyżka nie pomoże w rozbudowywaniu muskulatury, trzeba będzie dodać do niej coś jeszcze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *